Nacionalni simpozij “Uloga udruga u implementaciji nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030. godine” Brijuni, 22.-23.4.2023.

Nama, 17 udruga koje smo bile prisutne Nacionalnom simpoziju ULOGA UDRUGA U IMPLEMENTACIJI NACIONALNOG STRATEŠKOG OKVIRA PROTIV RAKA DO 2030. GODINE proteklog vikenda na Brijunima dato je vrijedno priznanje našega rada na osvješćivanju i edukaciji građana o važnosti preventivnih pregleda. Ugledna liječnica NELA SRŠEN, počasna konzulica RH u Italiji, kao inicijatorica nacionalnog simpozija isticala je prvenstveno fundamentalnu ulogu udruga za pomoć onkološkim bolesnicima.

Na simpoziju je svaka udruga predstavila svoj rad.

Nacionalni strateški okvir kao dokument koji predstavlja reformu onkološkog liječenja, predstavljat će sveobuhvatnu skrb o pacijentima, unaprjeđivat će primarnu i sekundarnu prevenciju, a osim zdravstvenog, uključivat će i druge sustave, a od 12 poglavlja dokumenata, u čak osam njih su udruge uključene kao dionici.

Simpozij se održao pod visokim pokroviteljstvom MZ u čije ime se obratila dr. Dunja Skoko-Poljak, načelnica sektora za javno zdravstvo. Skupu su se obratili i istarski župan gosp. Boris Miletić te pulski gradonačelnik gosp. Filip Zoričić, također pokrovitelji, kao i ravnateljica Opće bolnice Pula dr. Irena Hrstić. Simpozij je organizirala pulska Udruga Vita Nova uz pomoć udruga Sve za nju i Sveta Agata.

– Danas smo ovdje da valoriziramo vrijednost udruga, jer, npr. u Italiji puno je udruga koje su prisutne u bolnici, koje su prisutne u sanitarnoj direkciji, koje direktno surađuju s bolnicom i koje su katalizator, most, između zdravstvenog osoblja, liječenja, savjeta, terapija, i samog pacijenta, rekla je Sršen pritom dodajući da je u tom procesu važno da pacijent nije prepušten sam sebi. – naglasila je dr. Nela Sršen.

Naša udruga:

provodi edukaciju preventivnog programa raka dojke
pomaže ženama u bržoj rehabilitaciji nakon operacije
pruža psihološku pomoć operiranim ženama
održava redovite sastanke članica Udruge svaki zadnji ponedjeljak u mjesecu u 17 sati u prostorijama udruge

Mammae klub Varaždin

Tel: 042/206-900
Fax: 042/206-901
Mob: 099/206-9000
Mail: mammae.klub.varazdin@ vz.t-com.hr

Izradio Orbis.hr