Listopad je mjesec borbe protiv raka, a danas, 3. listopada 2020. obilježava se 21. Dan ružičaste vrpce.

Mammae klub Varaždin, udruga žena oboljelih od raka, pridružio se ženama diljem zemlje i svijeta u obilježavanju. Na glavnom varaždinskom trgu članice kluba educirale su javnost podjelom edukativne brošure, a podjelom maski za zaštitu od virusa prikupljale su donacije.

– Ovo je 21. puta da se pridružujemo gradovima cijelog svijeta koji ovog dana obilježavaju Dan ružičaste vrpce s istim ciljem, a to je smanjiti smrtnost od raka dojke. Na sam nastanak raka dojke ne možemo puno utjecati, ali možemo jako puno učiniti da se smanji smrtnost od raka dojke, a jedini način za to je prevencija. Barem jedan samopregled dojke mjesečno znači jako puno, a uz to i pregled dijagnostikom, ultrazvukom i mamografijom. I zato upravo ovom akcijom želimo još jedanput ukazati ženama da vode brigu o svom zdravlju preventivno, odlaze na preventivne preglede, odazovu se mamografskom pregledu na poziv Ministarstva zdravsta – rekla je Marija Hrašćanec, predsjednica udruge.

Poput simbola gradova, koji će toga dana zasjati ružičastom svjetlošću i varaždinska će Gradska vijećnica u večernjim satima također dobiti ružičasti sjaj.

– Varaždinske i Varaždinci, dođite u subotu, 3. listopada u 19 sati pred u ružičasto osvijetljenu Gradsku vijećnicu, kako bi svojom prisutnošću pokazali sugrađanima empatiju za oboljele od karcinoma dojke, a Mammae klubu Varaždin dali podršku daljnjem radu – poručuju članice.

Dan ružičaste vrpce, čiji je cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, obilježen je u Varaždinu u subotu, 3. listopada.

Informiranje i edukacija odvijali su se na štandu kod FOI-a tijekom cijelog dana.

Posebno lijepo i s jasnom porukom bilo je u večernjim satima. Za borbu protiv raka dojke ružičasto su bile osvijetljene Županijska palača i Gradska vijećnica, a članice Mammae klub Varaždin pustile su ružičaste balone u znak sjećanja na preminule članice udruge.

Naša udruga:

provodi edukaciju preventivnog programa raka dojke
pomaže ženama u bržoj rehabilitaciji nakon operacije
pruža psihološku pomoć operiranim ženama
održava redovite sastanke članica Udruge svaki zadnji ponedjeljak u mjesecu u 17 sati u prostorijama udruge

Mammae klub Varaždin

Tel: 042/206-900
Fax: 042/206-901
Mob: 099/206-9000
Mail: mammae.klub.varazdin@ vz.t-com.hr

Izradio Orbis.hr