IZVJEŠTAJ O RADU ZA 2023. GODINU

Mammae klub Varaždin ulazi u 25.. godinu rada. O našem radu svjedoče mnogobrojne akcije, radionice, predavanja, sudjelovanja u aktivnostima na lokalnoj razini, ali i na razini Republike Hrvatske.  Opremljeni smo  za rad i provedbu svojih aktivnosti, programa i projekata. Imamo potporu  lokalnih vlasti Grada i Županije, medija koji prate naš rad i doprinose ugledu i prepoznatljivosti naših programa. Vrlo je čvrsta suradnja sa  Zavodom za javno zdravstvo, koji  nam  je često i suradnik  i potpora u ostvarivanju programa i aktivnost.  Unazad dvije godine  okrenuli smo se  podršci udruge SVE ZA NJU koja je bila domaćin cijelog niza edukativnih virtualnih predavanja od strane struke,što i je jedan od ciljeva naše udruge, jer drugih edukacija manjka već godinama …Needuciranost  doprinosi većem stupnju obolijevanja od ove bolesti. Na to se žali i struka . Upravo taj program provodi  naša udruga. No , bez potpore Županije i Grada  ne bi mogli postojati.

   Naše volonterke za pružanje psihološke pomoći Verica Trupković i Marija Hrašćanec dobile su 2014. i 2015. godine nagrade za najvolonterke. Predsjednica Marija Hrašćanec dobila je i nagradu VAM za dugogodišnju predanost i posvećenost pružanju podrške ženama oboljelima i liječenima od ca dojke i osobno i djelovanjem kroz Mammae klub Varaždin, ali i radom na nacionalnom nivou, u članstvu Savjeta za zdravstvo, predsjedništvu Europa Donne Hrvatska, Saveza udruga raka dojke.

Naša udruga jedina svake godine na sajmu udruga i sajmu zdravlja održava radionice samopregleda i predavanja o prevenciji karcinoma.

Uz Dan ružičaste vrpce 2023. godine , dana posvećenog borbi protiv smrtnosti od raka dojke, na zahtjev udruge iz Poljske , grada Piekari Šleskie ,bili smo domaćini organizacije održane svečanosti. U Županijskoj palači  održan je prijem gošći Onkološko terapeutske grupe Amazonki  Feniks iz Poljske od strane župana Varaždinske županije, uz uzvanike:  zamjenika gradonačelnika grada Varaždina , ravnatelja ZZJZ Varaždinske županije sa suradnicima ,Županijske  koordinatorice Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke,  pomoćnice  ravnatelja  OB Varaždin, pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Varaždinske županije, predsjednice Županijske lige protiv raka, liječnice Doma zdravlja  Krapinsko- zagorske županije, članice Grupe za potporu oboljelima od malignih bolesti iz Marije Bistrice ,ravnateljice Medicinske škole Varaždin, predsjednice udruge Maruša iz Maruševca, predsjednice Mammae kluba Varaždin i svih članica udruge žena oboljelih od raka dojke Varaždin, te prisutnih građana i građanki grada Varaždina.

Svečanost je započela projekcijom videospota : U rukama anđela , našeg skladatelja Davora Bobića u izvođenju benda  vokalnih solista Varaždina. Nastavila se prigodnim govorima svih  uzvanika , nastupom Varaždinskog vokalnog ansambla, predstavljanjem rada udruge iz Poljske i  Mammae  kluba Varaždin ,nastupom dua Irena Stipešević i Dubravko  Novak u izvođenju skladbe .:Sve nas menje ima tu . Udruge Amazonki Feniks i Mammae kluba  Varaždin potpisale su Povelju prijateljstva ,budući imaju iste programe  svoga rada na ostvarenju cilja smanjenja smrtnosti od raka dojke.

 U cilju edukacije odraslih 5. listopada 2023. održano je preventivno-edukativno predavanje u Mjesnom odboru Banfica .Uz Dan narcisa 25. 03. 2023. održano je edukativno predavanje u Maruševcu na Tribini o zdravlju pod motom :Brinemo o vama i vašem zdravlju.

3.Povećan je odaziv žena  na  mamografski  screening.  Našim  javljanjem u medijima VTV Vekerica , radioemisije i održavanjem naših akcija Dan narcisa i Dan ružičaste vrpce ali i predavanjima i radionicama o samopregledu dojki, aktivnostima ZZJZ Varadin, postigla je Varaždinska županija  odaziv žena  nešto veći od 51% što nas svrstava na peto mjesto po županijama.  Smatramo to  i dijelom upravo i ovih  naših aktivnosti.

4 Organizirali smo  Dan narcisa  -dan kada se istom akcijom pridružujemo svim akcijama zemalja Koalicije  za borbu protiv smrtnosti od raka dojke.

5.Uključeni smo bili u projekt ZZJZ Varaždinske županije :Cardiab protect- prevencija kroničnih nezaraznih bolesti usvajanjem zdravog stila života ,koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda .Projkt  smo pratili i uzeli aktivno učešće kroz sva prigodna stručna  predavanja , okrugli stol, do Završne konferencije25. rujna 2023. godine.

Sudjelovali smo na poziv ZZJZ varaždinske županije na Simpoziju prevencije i dijagnostike te liječenja raka dojke te uzeli u radionici aktivno učešće traženjem odgovora na neka pitanja vezana uz rad onkologije OB Varaždin , s kojom bi trebali uspostaviti suradnju ,jer je ona do sada potpuno izostala.

Za pomoć oboljelima, u nedostatnosti vremena za posvetu pacijenticama sa strane onkologa , ona je veoma potrebna volonterkama za pružanje psihološke pomoći, iz razloga nesnalaženja pacijentica.

One se za pomoć okreću upravo nama , a ako nema suradnje sa strukom ,ne može se pružiti adekvatna pomoć.

 U  suradnji s udrugom Sve za nju i ,Europa Donnom Hrvatske kao njene članice  sudjelovali smo u u svim online  webinarima u kojima uvijek sudjeluje struka sa vrijednim edukacijama. Tako smo i dalje , iako nismo u mogućnosti ići na kongrese, u tijeku svih  događanja vezanih uz prevenciju i liječenje bolesti kako bi bili u mogućnosti pomoći oboljelim ženama , ali i općenito ženama davati savjete vezane uz ca dojke.

 7.Surađujemo , izmjenjujemo iskustva ali i ono nama najvrijednije vezano uz rehabilitaciju, družimo se. To je suradnja , kako smo nazvali naše zajedništvo :Udruge žena oboljelih na dojku sjeverozapada Hrvatske. Udruge iz Ludbrega, Čakovca, Koprivnice, Križevaca  i Varaždina. Uz edukativna predavanja struke ,veseli i zbližava žene druženje popraćeno zajedničkim ručkom i zabavom u igrama uz glazbu. Najbolji vid rehabilitacije.

Slijedeće godine očekuje i nas uloga domaćina takvog druženja.

 Uz  volonterke koje kontaktiraju osobe sa recidivom  i novooboljele osobe koje nisu članice udruge, povećali smo broj članica udruge . I ono što veseli ,javio se novi broj članica koje postaju sve aktivnije u radu udruge.

Budući smo prepoznati po svom dugogodišnjem radu i aktivnostima , jedini smo uz udrugu Sve za nju iz Zagreba , mi pozvani sudjelovati na Kongresu  u Splitu na temu: Zašto uloga udruga u NSOPR –u.

Na istom smo donijeli nekoliko odluka :

  1. Uz davanje kompetentnosti udrugama da se njihov rad ugradi u zdravstveni sustav , potrebno ih je osnažiti , a što iziskuje i edukacije i  potrebna financijska sredstva

Kako bi se povećalo pružanje psihološke pomoći ženama , osnovat će se psihoonkološko društvo

2.  Vezano uz to ,što učiniti  kako  bi udruge bile partneri u pružanju psihološke pomoći zdravstvu

3. Postavlja se i  pitanje edukacije supervizora za pomoć volonterkama koje pružaju psihološku pomoć oboljelim ženama.

Tu prepoznajemo i naš projekt pružanja psihološke pomoći ženama kojega smo vodili dugi niz godina,Sve do korone, kada gubimo podršku OB Varaždin za njegovo provođenje.

.Potvrdu vrijednosti  toga projekta dobivamo i na Simpoziju održanom na Brijunima od 22. Do 24. 04. pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva ,a na inicijativu i pomoć prof.dr. Nele Sršen,naše poznate liječnice i humanitarke,  konzulice RH u Italiji  iz Padove. Simpozij je bio na temu: .Stabilnost i održivost onkoloških udruga. Ona prepoznaje naš rad kao projekt koji je saživio u zdravstvenom sustavu Italije i koji bi se trebao involvirati i u naš zdravstveni sustav.

Simpozij je ukazao na sve pozitivne aktivnosti koje pružamo našim korisnicima, kao i na sve izazove  sa kojima se susrećemo u našem radu  , prvenstveno sa  financiranjem.

Naša je udruga dobila aktivno sudjelujemo u radu Simpozija , predstavljanjem rada udruge, naših aktivnosti , naše „snage“ i izazova s kojima se susrećemo u svom radu.

Na kraju su doneseni zaključci koji su proslijeđeni  ministru Berošu:

1. Postavlja se i pitanje  edukacija volonterskih supervizora za pomoć volonterkama pružanja psihološke pomoći.

 2. Smanjiti vrijeme čekanja na  prijem i obradu pacijentice u bolnici prema protokolu multidisciplinarnog tim

  • Isti protokol liječenja za istu dijagnozu u svim centrima za dojku jednaki.

     4. Omogućiti financijski opstanak udrugama koje provode  projekte  vezano uz prevenciju i pružanje pomoći oboljelim ženama uključujući psihološku pomoć i palijativnu skrb u terminalnoj fazi bolesti.

     5.Tražimo pravo žena s parcijalnom operacijom na dobivanje ortopedskih pomagala na račun HZZO –a

Neki od naših zahtjeva se ostvaruju kao : uvođenje onkoloških uputnica za hitnu obradu kod sumnje na ca dojke , mogućnost dobivanja ortopedskih pomagala kod poštedne operacije dojke.

REHABILITACIJSKI PROGRAM I PRUŽANJE PSIHOLOŠKE POMOĆI

Provodeći ovaj program , udruga je održala 9 sastanaka sa svim članicama. U dvanaestom mjesecu domjenak.

Uz redovito druženje i proslave rođendana članica, teme sastanaka su bile:

Podsjetnik na Statut i održavanje redovitih i izborne godišnje skupštine.

Tako smo na redovnoj godišnjoj skupštini održanoj 27. 02.. 2023.donijeli odluku o:

– prestanku plaćanja članarine i izlasku iz članstva  SURD –e, jer ona više nema nikakve aktivnosti.

-registraciji volontera :Draženka Topol –Vukmirović volonterka pružanja psihološke pomoći

Iva Delonga –Habek i Patricija Jakopović –profesorice na Medicisnkoj školi Varaždin, volonterke provođenja preventivno edukativnog programa po školama

-prisjetili se počasnih članova udruge i donijeli odluku o prešutnom zadržavanju istih iako se na naše pozive više ne odazivaju ,a sami nisu izrazili želju izlaska iz udruge

-donijeli odluku o visini članarine

-podnesen je izvještaj o radu i financijski izvještaj za proteklu n2022. godinu.

Slijedila je u veljači priprema za održavanje akcije Dana narcisa

– izvještaj o sudjelovanju naših članica na Simpoziju udruga u Splitu na temu: Stabilnost i održivost onkoloških udruga podnijela je predsjednica udruge

U ožujku održan Dan narcisa u Varaždinu,  Lepoglavi, u Maruševcu

U travnju sudjelovanje naših članica na Simpoziju na Brijunima s temom Uloga udruga u NSOPR –u –održivost i stabilnost udruga

-druženje udruga Sjeverozapad Hrvatske  u Križevcima

-početak priprema za dolazak najavljenih gošći iz Poljske ,te zakazan novi sastanak nakon odmora za 18. Rujna

-pripreme za Dan ružičaste vrpce s Promemorijom susreta za 7. Listopada 2023.

Pripreme su dobro bile odrađene za cijelu svečanost i akciju provedbe Dana ružičaste vrpce i mišljenja sam da je cjeloviti program osmišljen zajedno sa Županijom i županom gosp. Stričak Anđelkom proveden dostojno , domaćinski i prigodno na vrhuncu. Nadamo se da su ga i naše gošće tako doživjele .A mi smo ispunili i naš cilj: odaslali smo snažnu poruku ženama o prevenciji karcinoma dojke koja spašava život..

U tijeku smo priprema za Božićni domjenak i još jedno druženje prije isteka 2023. Godine.

                                                                     Marija Hrašćanec

Predsjednica Mammae kluba Varaždin

GODIŠNJE IZVJEŠĆE

o blagajničkom poslovanju MAMMAE KLUB VARAŽDIN  za 2023. godinu

Ukupni prihodi:=      10.902,07 € 
Ukupni rashodi:=        8.786,83 € 
Razlika:         2.115,24 € 
  01.01.2023 31.12.2023
Stanje na računu:=        3.082,84 €=       3.980,75 €
Stanje u blagajni:=                –  €=                – €
UKUPNO:         3.082,84 €        3.980,75 €

STRUKTURA PRIHODA

Prih. od donac. iz prorač. jed.lokal. i podr. samouprav                                                               =            4.600,00 €

Prihodi od građana i kućanstava                                                                                               =            3.730,00 €

Prihodi od trgovačkih društava i ostalih pravnih osoba                                                              =            2.000,00 €

Članarine                                                                                                                                 =               570,00 €

Kamate na oročena srdstva i depozite po viđenju                                                                       =                   2,06 €

Prihodi od pozitivnih tečjanih razlika                                                                                        =                   0,01 €

                                                                                     UKUPNO:                                                     10.902,07 €

STRUKTURA RASHODA Plaća za redovan rad   =            2.641,93 €
Ostali rashodi za radnike   =            1.558,07 €
Doprinos na plaće   =               693,00 €
Troškovi korištenja vl. automobila u sl.svrhe   =                 69,66 €
Nakanade ostalih troškova službenog puta   =                 44,60 €
Usluge telefona, pošte i prijevoza   =               988,28 €
Komunalne usluge   =                 35,88 €
Zakupnine i najamnine   =               333,48 €
Režijski troškovi-Graberje   =               600,78 €
Računovodstvene usluge   =               411,76 €
Uredski materijal i ostali materijalni rashodi   =               533,12 €
Materijal za Dan narcisa   =                 47,28 €
Materijal za Dan ružičaste vrpce   =                 70,00 €
Sitni inventar    =               107,00 €
Reprezentacija   =               317,85 €
Amortizacija   =                 20,19 €
Bankarske usluge i usluge platnog prometa   =               296,29 €
Zatezne kamate   =                   0,51 €
Troškovi opomene   =                 16,60 €
Troškovi prethodnog razdoblja   =0,55
UKUPNO:               8.786,83 €

Zaključak:

U 2023  godini prihodi su bili veći od rashoda za               2.115,24 € U Varaždinu,  21. veljače 2023. godine

Potpis:

Računovodstveni ured MARI d.o.o. www.mari.hr

Naša udruga:

provodi edukaciju preventivnog programa raka dojke
pomaže ženama u bržoj rehabilitaciji nakon operacije
pruža psihološku pomoć operiranim ženama
održava redovite sastanke članica Udruge svaki zadnji ponedjeljak u mjesecu u 17 sati u prostorijama udruge

Mammae klub Varaždin

Tel: 042/206-900
Fax: 042/206-901
Mob: 099/206-9000
Mail: mammae.klub.varazdin@ vz.t-com.hr

Izradio Orbis.hr