Dan ružičaste vrpce/Dan zdravih dojki/Mjesec borbe protiv karcinoma

Mjesec listopad je mjesec posvećen borbi protiv karcinoma. Prilika da se još jedanput naglasi da rano otkrivanje znači i život. Danas je riječ rak, nekada tabu rema, postala normalna u komunikaciji, kao i spominjanje svake druge bolesti od koje se može umrijeti. Zato je i odaziv ljudi u pojedinim našim akcijama postao sve veći. Tako se dogodilo i ove godine u Splitu 6. listopada na Danu ružičaste vrpce. Više od 700 sudionika, žena, ali i muškaraca priključilo se akciji na Splitskoj rivi. Čak nije bilo dovoljno mjesta za sve one koji su se tu našli. Svi smo mi postali dio još jedne milenijske fotografije Šime Strikomana – Ružičaste vrpce.   Zahvaljujući potpori Varaždinske županije i članice naše udruge – Mammae kluba Varaždin, nas 30, postale smo dio ove priče. Još smo jedanput ovako združene poslale poruku o čuvanju zdravlja dojki i svoga života. Jako smo na to ponosne.

Iako je naš grad radi našeg odlaska u Split ostao zakinut za ovu akciju, naših aktivnosti u ovom mjesecu ne nedostaje. 15. Listopada Hrvatski liječnički zbor – Hrvatsko senološko društvo priprema akciju Dan zdravih dojki. Članovi senološkog društva u 20 gradova Hrvatske, a među njima i Varaždinu, sudjelovat će u ovoj akciji besplatnim ultrazvučnim pregledima dojki. To najavljuje i dr. Zdravko Zgrebec u svojoj kolumni.

U suradnji s našom udrugom održati će dr. Zgrebec, uz predsjednicu udruge, predavanje na tu temu. Vrata ovom predavanju bit će otvorena za sve, jer takvih edukativnih predavanja nikad dosta. Predavanje će se održati 29. Listopada u 17h u Križanićevoj 33 (bivša vojarna). Pozivamo i sve žene operirane i oboljele na dojku da ne budu same, da postanu dio nas. Vjerujte, uz nas ćete se rehabilitirati. Zahvaljujući potporama i Grada Varaždina i Varaždinske županije provodimo za to adekvatne programe.

I Županijska liga u suradnji s Varaždinskom županijom priprema predavanja vezana i uz druge karcinome.

U Split smo se uputile na poziv gđe Smilje Rađa povodom proslave
15.-te godišnjice rada Udruge žena oboljelih na dojku iz Splita, te smo
se uz zajednički domjenak družile i sa udrugama žena iz Solina, Omiša,
Šibenika i  Siska. Put smo nastavile prema Delti Neretve, gdje smo brale mandarine i vozile se brodicama po pritokama Neretve.

Naša udruga:

provodi edukaciju preventivnog programa raka dojke
pomaže ženama u bržoj rehabilitaciji nakon operacije
pruža psihološku pomoć operiranim ženama
održava redovite sastanke članica Udruge svaki zadnji ponedjeljak u mjesecu u 17 sati u prostorijama udruge

Mammae klub Varaždin

Tel: 042/206-900
Fax: 042/206-901
Mob: 099/206-9000
Mail: mammae.klub.varazdin@ vz.t-com.hr

Izradio Orbis.hr