Dan narcisa 2022.

U organizaciji Mammae kluba Varaždin – Udruge žena oboljelih na dojku, u subotu se na Franjevačkom trgu održala akcija Dan narcisa. Podršku akciji i Mammae klubu Varaždin dao je i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

„Ovo je dan kada dodatno senzibiliziramo javnost i podsjećamo naše Varaždinke da je prevencija ključ zdravlja i, ono što je možda bilo zanemareno u ove dvije pandemijske godine, ponovno moramo vratiti u prvi plan. Zdravlje nema alternativu. Ako propustite samopregled, mamografiju, možete doći u opasnost da bolest toliko odmakne da je više ne možete izliječiti. Gospođa Marija Hraščanec iz Mammae klub Varaždin i njezine suradnice dugi niz godina se bore da ukažu na tu važnost samopregleda i preventive te koliko je bitno da se takva teška bolest na vrijeme otkrije jer tada može biti u potpunosti izlječiva. Ne smijemo dozvoliti da nam se život pretvori u borbu koja može završiti tragično samo zato jer nismo u nekom trenutku htjeli preventivno djelovati.“ – rekao je zamjenik gradonačelnika.

Dan narcisa održava se već 23. godinu zaredom s ciljem senzibiliziranja javnosti za probleme vezane uz karcinom dojke, ali i osvješćivanja žena o potrebi samopregleda i besplatnih mamografskih pregleda, koji im mogu spasiti život. Akcija se provodi prodajom narcisa, cvijeta koji u cijelom svijetu simbolizira proljeće, novi život, novu nadu, pa tako i borbu protiv raka.

Predsjednica Mammae kluba Marija Hrašćanec naznačila je kako je Dan narcisa prilika za poruke svim ženama, a prije svega oboljelima.
– Neka im ovaj narcis odagna sve njihove boli i strahove te patnje, a sve negativno što se u njima momentalno roji neka im donese novi život ispunjen veseljem, radošću i smijehom. Neka nam se pridruže u Udruzi, među nama će se osjećati drugačije jer će biti među istima, doživljavati isto što i mi, ali bez svakodnevnih priča o bolesti – poručila je Hrašćanec.

Simboličnoj podjeli stručka narcisa kao podsjetnik kako je potrebno na vrijeme početi brinuti o svom zdravlju i u većoj mjeri pomoći onima koji su već oboljeli – pridružili su se i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, te zamjenica župana Silvija Zagorec.
-Zahvaljujem članicama Mammae klub Varaždin koje već 23 godinu provode ovu hvalevrijednu akciju. Njima su se danas pridružili stručnjaci iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, Opće bolnice Varaždin, Lige za borbu protiv raka Varaždinske županije, te članovi našeg Savjeta za zdravlje jer svi zajedno želimo osvijestiti našu javnost i staviti naglasak koliko je bitno voditi brigu o svojem zdravlju. Nažalost, maligne bolesti predstavljaju jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u Hrvatskoj, ali i šire te samo prevencijom možemo spriječiti mnoge bolesti. Narcise simboliziraju nadu u bolje sutra i upravo ova nasmiješena lica žena koje su prošle taj trnoviti put od postavljanja dijagnoze  do  izlječenja – daju nadu i vjeru u ozdravljenje, u bolje sutra. Na nama je kao osnivačima, a u suradnji s našim zdravstvenim ustanovama da razinu zdravstvene skrbi još više podignemo kako bi našim građanima ona bila što dostupnija i kvalitetnija – istaknula je zamjenica župana Zagorec.

rhdr

Naša udruga:

provodi edukaciju preventivnog programa raka dojke
pomaže ženama u bržoj rehabilitaciji nakon operacije
pruža psihološku pomoć operiranim ženama
održava redovite sastanke članica Udruge svaki zadnji ponedjeljak u mjesecu u 17 sati u prostorijama udruge

Mammae klub Varaždin

Tel: 042/206-900
Fax: 042/206-901
Mob: 099/206-9000
Mail: mammae.klub.varazdin@ vz.t-com.hr

Izradio Orbis.hr