Mariji Hrašćanec nagrada VAM zbog potpore ženama oboljelima od raka dojke

Marija Hrašćanec, predsjednica udruge Mammae klub Varaždin, dobila je u subotu, 28. veljače u Gradskoj skupštini grada Zagreba nagradu “Vesna Andrijević Matovac” – VAM za 2014. zbog dugogodišnje predanosti i posvećenosti pružanju podrške ženama oboljelima i liječenima od raka dojke, koju od 2011. dodjeljuje Udruga SVE za NJU!, u spomen na svoju prvu predsjednicu po kojoj nagrada i nosi ime.

Almenka Balenović, predsjednica Udruge žena oboljelih i liječenih od raka dojke, njihovih obitelji i prijatelja SVE za NJU!, kazala je kako u udruzi nadasve cijene upornost i entuzijazam u promicanju prevencije, organiziranju brojnih preventivnih akcija s ciljem osvještavanja žena i javnosti o važnosti prevencije, osobito na području na kojem djeluje Mammae klub, ali i puno šire u suradnji s drugim organizacijama.Istaknula je osobni angažman Marije Hrašćanec u organizaciji manifestacije “Milenijska ružičasta vrpca” u Varaždinu, koju je Mammae klub iz Varaždina organizirao 2014. sa Savezom udruga protiv raka dojke i drugim članicama Saveza.Marija Hrašćanec istaknula je kako joj je najveće zadovoljstvo osobu koja je došla zatražiti pomoć, “sva splašena tako da nije u stanju dugo ni progovoriti”, nakon razgovora ispratiti sa zagrljajem i osmjehom na licu.

“Ali, najveća je čast primiti ovakvu nagradu kao potvrdu da sam napravila nešto što je i netko drugi prepoznao kao vrijednost”, poručila je Hrašćanec.

Nagradu koja se sastoji od novčanog dijela – dvije tisuće kuna, Plakete VAM i statue grčke božice Nike, su joj na svečanosti u Staroj gradskoj vijećnici uručile Almenka Balenović i Nika Matovac, članica Upravnog odbora te udruge, kao i kćerka Vesne Andrijević Matovac. Hrašćanec je dobila i knjigu “Žena s ružičastom vrpcom” u kojoj su objavljene kolumne koje je Vesna Andrijević Matovac pisala za Croatian Medical Journal, kao svjedočanstvo žene koja se deset godina borila s rakom dojke.

Pokrovitelj nagrade VAM je zagrebačka Gradska skupština, a njezin predsjednik Darinko Kosor poručio je kako je ponosan i zadovoljan da je skupština ponovno taj prijatelj, pokrovitelj koji podržava i razumije rad njihove udruge. Udruga SVE za NJU! uvijek će imati podršku Gradske uprave i Gradske skupštine jer rade jednu plemenitu aktivnost, istaknuo je Kosor.

Balenović je podsjetila kako statistički podatak za 2013. godinu pokazuje da je u Hrvatskoj 2.415 žena oboljelo od raka dojke, a preminulo ih je 1.015. Ženama je preporučila preventivne preglede. Istaknula je da Udruga SVE za NJU!, od ove godine skrbi za žene oboljele od svih vrsta karcinoma.

Naša udruga:

provodi edukaciju preventivnog programa raka dojke
pomaže ženama u bržoj rehabilitaciji nakon operacije
pruža psihološku pomoć operiranim ženama
održava redovite sastanke članica Udruge svaki zadnji ponedjeljak u mjesecu u 17 sati u prostorijama udruge

Mammae klub Varaždin

Tel: 042/206-900
Fax: 042/206-901
Mob: 099/206-9000
Mail: mammae.klub.varazdin@ vz.t-com.hr

Izradio Orbis.hr